Yeni Haberler

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Sabırlı Aileler Merhametli Çocuklar Yetiştirir

    13 Aralık 2022

    İş Planı Neden Önemli?

    13 Aralık 2022

    Ders 6: Hedef Tüketici

    13 Aralık 2022

    Güzellik Sektöründe Dünya Markası Olmak İçin Ağımızı Genişletiyoruz

    12 Aralık 2022

    Gastromasa Konferansı’nda Dünyaca Ünlü Yıldızlar Geçidi

    29 Kasım 2022

    Lojistikte Dijitalleşme Kaçırılmaması Gereken Bir Fırsat

    21 Kasım 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Instagram Twitter
    Franchise Market Dergisi
    Login
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
      • Vizyon & Misyon
      • Künye
      • Bayilik Veren Markalar
    • Dergimiz
      • E-Dergi
      • Dergi Abonelik Formu
      • Dağıtım Noktalarımız
    • Röportajlar

      Aracınız Emin Ellerde

      23 Ağustos 2022

      Özsüt lezzetleri BONTON ile her an her yerde

      9 Ağustos 2022

      Seramiğe hayat veren dokunuş

      27 Ekim 2020

      ‘Her çocuk bembeyaz bir sayfa’

      6 Ekim 2020

      İlhamı, Ege Denizi’nin huzur veren mavisi

      22 Eylül 2020
    • Köşe Yazıları
      • Yazarlar
      • Yazılar
    • İletişim
    Franchise Market Dergisi
    Anasayfa»Haberler»Franchise»Marka ve Patentte Çözüm Ortağı: Kalender Patent
    Franchise

    Marka ve Patentte Çözüm Ortağı: Kalender Patent

    Franchise Market Türkiye- Franchise Market Türkiye1 Ekim 2021Güncelleme19 Şubat 2022Yorum yapılmamış4 dk. Okuma Süresi
    Facebook Twitter Pinterest Linkedln Tumblr E-Posta
    Paylaşın
    Facebook Twitter Linkedln Pinterest E-Posta

    Vekil ile yapılan başvurularda olumsuz sonuç ihtimali  çok düşük

    1. Öncelikle bize Kalender Patent’ten ve sunduğu hizmetlerden bahseder misiniz?

    Kalender Patent, 2013 yılında İzmir merkezli olarak kurulmuş ve Fikr-i ve Sınai Mülkiyet Hakları konularında danışmanlık ve vekillik hizmetleri veren bir patent ofisidir. Marka Tescili, Patent Tescili, Tasarım Tescili ve Coğrafi İşaret Tescili işlemleri için müvekkillerine ön araştırma, benzerlik kontrolü, başvuru, süreç içerisindeki yayıma itiraz, gelen itirazlara yapılacak karşı itirazlar, kurumun verdiği aleyhteki kararlara itiraz ve sonuç olarak da tescil belge işlemeleri için destek vermek ve işlemi takip etmek üzerine kurulu hizmet vermektedir.

    1. Marka ve patent arasındaki fark nedir?

    Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayımlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işarettir.

    Patent ise buluş sahibinin, buluş konusu ürünü üçüncü kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir.

    Yani marka üretim ve hizmet sunarken kullanılan temsil ifadeleri, patent ise buluşun yeni üretim sistemi veya son ürün olarak farklarını koruyan ve sahiplerine üçüncü şahısların kullanımını engelleten ve müdahale etmelerine hak sağlayan tescillerdir.

    Selen Almaç Deniz (Towerlife Franchise Danışmanlığı Kurucusu)
    1. Günümüzde yerel üreticiler, kooperatifler, belediyeler ve ticaret odaları, bulundukları bölgede üretilen ürünler için coğrafi işaret almaya çabalıyor. Peki nedir coğrafi işaret, yerel halklar için neden bu kadar önemli?

    Coğrafi işaretin ve geleneksel ürün adının tescil amacı, tescile konu olan ürünün üretimi ve kaynağı gibi bir takım genel niteliklerine bağlı özelliklerden ötürü belli bir üne kavuşmuş, bilinir duruma gelmiş ürünlerin korunmasını sağlamaktır. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır.

    Ayrıca ürüne pazarlama gücü de katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan yöresel kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine de katkı sağlayacağı aşikardır. Ve bu koruma ile sahte üretimlerin engellenmesi mümkün olduğundan, ürünün gerçek üreticisinin yaşayabileceği olası kazanç kayıpları da önlenmiş olur. Bir diğer önemi de bu tescil ibarelerinin gerekli özellikleri taşımayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması ve tescilli ürünün ününden faydalanılmaması, dolayısıyla tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktır. Ve ayrıca kültürün korunması açısından da yüksek öneme sahiptir. Bölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla koruyup ve yok olmalarını önlemeyi amaçlar.

    1. Marka ve patent başvuruları bireysel olarak da yapılabildiği için, kişiler vekille çalışıp çalışmamak konusunda kararsızlık yaşıyorlar. Türkiye’nin önemli patent şirketlerinden birinin vekili olarak bizi bilgilendirir misiniz; kişiler/şirketler neden vekille çalışmalılar?

    Tescil başvurularında vekil ile çalışma zorunluluğu yoktur aslında, fakat vekilsiz yapılan başvurularda, genelde başvuru sonrası kurum tarafından yapılan araştırmada benzer marka, patent ve tasarım olma durumunun başvurunun reddedilmesine neden olması ve/veya süreç içerisinde bültende yayımlanan dosyalara gelen itirazların zamanında ve doğru şekilde cevaplanamaması sonucunda tüm süreç boşa gitmiş ve iade alınamayacak paralar harcanmış oluyor. Ama en önemlisi de sahibi olduğunuzu düşündüğünüz marka, patent ve tasarımın aslında size ait olmadığını anlayıp üstüne de taklitçi durumuna düşüp tazminat vb. yaptırımlara maruz kalma durumu oluyor. Vekil ile yapılan başvurularda bu olumsuzluklar en düşük seviyede olmakta ve vekiller tarafından doğru yolla çözüm sunulmaktadır.

    1. Piyasada resmi vekil olmadığı halde vekilmiş gibi davranan insanlara rastlıyoruz. Kanunda vekillik ile ilgili düzenleme nasıl?

    Bu konudan biz vekiller de mağdur olabiliyoruz ve gerçekten çok şikayetçiyiz. Kuruma çok şikayet dosyası gidiyor fakat dolandırıcılık ile sonuçlanmadığı sürece hukuksal bir yaptırım sağlama durumu henüz oluşmadı. Ancak çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir, en kısa zamanda 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na ek olarak bu konuda da sonuç alabileceğimiz bir kanun teklifi sunma yolundayız. Aslında SMK ile vekillik disiplin yönetmeliği mevcut fakat bu kişiler vekil olmadıkları için bu kanuna dayanarak bir yaptırım ceza uygulanması mümkün olmuyor.

    1. Çalışacağımız kişinin resmi, gerçek bir vekil olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

    Türk Patent ve Marka Kurumu resmi internet sitesinde vekil araştırma sorgulama bölümü mevcut. Orada isim soy isim aratması yaparak kontrol edebilir veya kurumun telefon numarasını arayıp sorarak da öğrenebilirler. Burada en önemli konu güvendir. Vekil olmanın dışında güven ve kalifiye olduğunu hissettirmek çok önemli. Vekil olup da yalan dolan ile iş yapmaya çalışan, bilgisizlikten ve hatta bilinçli olarak yanlış yönlendirme ile işlemler yapan vekiller de mevcut. Güvenilir olmak ve genel olarak referans ile işlem yapmak daha doğru hamle oluyor genelde. Ama elbette vekil olmayan kişi ve firmalar ile çalışmaktan kaçınılması yine en güvenli ve doğru yol olacaktır.

    Kalender Patent marka portresi Marka Tescil Patent Tescil Tolga Kalender
    Paylaşın Facebook Twitter Pinterest Linkedln Tumblr E-Posta
    Avatar
    Franchise Market Türkiye
    • Website

    İlginizi Çekebilir

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Sabırlı Aileler Merhametli Çocuklar Yetiştirir

    13 Aralık 2022

    Bu içeriğe yorum yapamazsınız.

    Reklam

    Son Yazılar

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Marka, Kriz ve Kotler

    13 Aralık 2022

    Sabırlı Aileler Merhametli Çocuklar Yetiştirir

    13 Aralık 2022
    • Facebook
    • Instagram
    • Twitter
    E-Dergi
    E-Dergi

    Franchise Market Dergisi 21. Sayı

    Franchise Market Türkiye12 Aralık 20220

    Franchise Market Dergisi 20. Sayı

    9 Eylül 2022

    Franchise Market Dergisi 19. Sayı

    5 Mayıs 2022

    Franchise Market Dergisi 18. Sayı

    19 Şubat 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Franchise Market Türkiye; üç ayda bir basılarak kitabevlerinden sanayi odalarına, beş yıldızlı otellerden havalimanlarına kadar birçok noktaya ulaşıyor.

    E-Posta:[email protected]
    Telefon: 0 232 502 3313

    Facebook Twitter Instagram
    Franchise Haberleri

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Güzellik Sektöründe Dünya Markası Olmak İçin Ağımızı Genişletiyoruz

    12 Aralık 2022
    Etiketler
    bayilik veren markalar (19) covid-19 (32) e-ticaret (33) franchise (133) franchise veren markalar (22) franchising (29) gıda (19) kahve (29) marka (63) marka portresi (62) milliyet (36) pandemi (73) pazarlama (25) Selen Deniz (70) sosyal medya (19) teknoloji (25) türkiye (19) yatırım (38)
    © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. Franchise Market Türkiye

    Bulmak istediğiniz içerikle ilgili birkaç kelime yazın.

    Oturum Açın veya Kayıt Olun

    Tekrar hoş geldiniz

    Hesabınıza giriş yapınız

    Şifrenizi mi unuttunuz?