Yeni Haberler

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Sabırlı Aileler Merhametli Çocuklar Yetiştirir

    13 Aralık 2022

    İş Planı Neden Önemli?

    13 Aralık 2022

    Ders 6: Hedef Tüketici

    13 Aralık 2022

    Güzellik Sektöründe Dünya Markası Olmak İçin Ağımızı Genişletiyoruz

    12 Aralık 2022

    Gastromasa Konferansı’nda Dünyaca Ünlü Yıldızlar Geçidi

    29 Kasım 2022

    Lojistikte Dijitalleşme Kaçırılmaması Gereken Bir Fırsat

    21 Kasım 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Instagram Twitter
    Franchise Market Dergisi
    Login
    • Anasayfa
    • Hakkımızda
      • Vizyon & Misyon
      • Künye
      • Bayilik Veren Markalar
    • Dergimiz
      • E-Dergi
      • Dergi Abonelik Formu
      • Dağıtım Noktalarımız
    • Röportajlar

      Aracınız Emin Ellerde

      23 Ağustos 2022

      Özsüt lezzetleri BONTON ile her an her yerde

      9 Ağustos 2022

      Seramiğe hayat veren dokunuş

      27 Ekim 2020

      ‘Her çocuk bembeyaz bir sayfa’

      6 Ekim 2020

      İlhamı, Ege Denizi’nin huzur veren mavisi

      22 Eylül 2020
    • Köşe Yazıları
      • Yazarlar
      • Yazılar
    • İletişim
    Franchise Market Dergisi
    Anasayfa»Haberler»ANTİK ÇAĞLAR EVLERE TAŞINIYOR
    Haberler

    ANTİK ÇAĞLAR EVLERE TAŞINIYOR

    Franchise Market Türkiye- Franchise Market Türkiye3 Eylül 2021Yorum yapılmamış5 dk. Okuma Süresi
    Facebook Twitter Pinterest Linkedln Tumblr E-Posta
    Paylaşın
    Facebook Twitter Linkedln Pinterest E-Posta
    1. Agacizm/Zeytinbirgi hangi fikirden yola çıktı? Kaç yılında kaç kişi tarafından kuruldu?

    Asıl işi proje, inşaat, tadilat olan bir inşaat mühendisi tarafından 2014 yılında İzmir’in Ödemiş ilçesinin tarihi Birgi köyünde temeli atıldı. Bu temelin üstüne, lisans eğitimi o tarihlerde henüz bitmemiş olan iç mimar ortağının dahil olmasıyla daha ayakları yere basan bir ‘hobi’ olarak devam etti. Gelen olumlu geri dönüşler ve büyük talepler doğrultusunda bir ‘iş’e dönüşmesi çok zaman almadı.

    Bugün bünyesinde 5 mühendis 3 mimar 5 ahşap ustası 1 cnc operatörü 1 şoför 1 barista 2 garson olarak ahşap imalat tasarım & proje tadilat dekorasyon olarak hizmetlerine devam eden bir işletmenin yanında espresso kahve ve ahşap konseptli bir kafenin de içinde bulunduğu şirket.

    1. Ağaçları kesiyor musunuz, nasıl temin ediyorsunuz? Üretime hazır hale gelmesi için ne gibi süreçlerden geçiyor?

    Yaşadığımız bölge de çok fazla zeytin ağacı var, ancak ‘kuru/ölü’ ağaç bulmak oldukça zor. Hiçbir zaman yaşayan bir ağacı bu iş için kesmedik aksine binlerce zeytin ağacı diktik.

    Birkaç şekilde alıyoruz:

    • Ağaç sahiplerinin ağaçları tazelemek amacıyla budadığı bir dönem var. Bu budanan ağaçları sobalarda yanması yerine biz satın alıyoruz.
    • Büyük fidan şirketlerinin satmak için vitrinlerinde bulunan ve tutunamayıp kuruyan asırlık zeytin ağaçlarını yine odun olmaktan kurtarıp biz satın alıyoruz.
    • Yol, köprü, baraj inşaatı gibi projelerde ne yazık ki sökülen ağaçları yine odun olmaktan kurtarıp biz satın alıyoruz.

    Yani zeytin ağacı; bir ceviz, bir meşe, bir çam vb. ağaçlar gibi ticari bir değeri olan endüstriyel bir ağaç olmadığı için gidip belli bir yerden para ile satın alınamıyor. Ciddi şekilde aranıp, bulunması gerekiyor. Yerlerinde gidip bakılması gerekiyor. İşin en zor kısmının başında geliyor.

    • Ağaçları satın aldıktan sonra, yerinde küçük doğrama işlemleri başlıyor ki kepçe kaldırabilsin ve sonra traktöre, kamyona sığabilsin. Her ağaç için farklı işlemler tabi ki.
    • Kerestecide her ağacın içinin doluluk ve boşluk oranına göre farklı kalınlıklarda kesilmesi için numaralandırıyoruz. Çünkü zeytin ağacı genel de içini boşaltır kavuk olur. Firesi çok fazladır. En verimli kullanmak amacıyla hepsi ayrı boyutlarda kesilir. Standardı yoktur.
    • Kereste haline gelen ağaçları uygun şartlarda ayarladığımız depomuzda tek tek tüm parçaları çıtalayıp, paletleyip, dizip yine uygun şartlarda minimum 12 ay bekleyecek şekilde istifliyoruz ki ağaç ürün haline geldiğinde çatlama/patlama olasılığını en aza indirebilelim.
    • Belli aralıklarla mevsim geçişlerine de bağlı olarak, ağaçların yerlerini değiştirip, istif pozisyonlarını da tüm ağaçların aynı oranda kurumasını sağlamak için değiştiriyoruz tek tek.
    • Kuruma süreleri bittiğinde, işlediğimiz atölyemize getirmek için tekrar kamyonlara sarılan paletlerimizi işlemeden 1 ay önce atölyemizin deposuna getirip burada beklettikten sonra işliyoruz. Bunun sebebi de 2 farklı mekan arasındaki havadaki nem oranı vs. değiştiği için ağacın gösterecek olduğu reaksiyona karşı hareket edebilmemiz. 2 depo arasındaki yolculukta bile çatlayan ağaçlar oluyor. En azından bizim elimizde çatlasın ki müşteride çatlamasın diyerek bu işlemi yapıyoruz. Yani Zeytin ağacını ne kadar uygun şartlarda da bekletirsen beklet şahsına münhasır bir ağaç olduğu için kendi bildiğini yapıyor.
    • Kerestelerimizin hiçbiri standart parçalar olmadığı için hepsi tek tek elde uygun görülen ürüne göre tarafımdan çizilip, atölyemize giriyor. Ustamız çizdiğimiz yerlerden kesip 4-5 günde küçük parçalar halinde bekletiyor ki son haline ulaşmadan çıkacak bir problem varsa ürün bizde iken çıkmasın.
    1. Sizin atölyenizde bir ürünün tamamlanması için ortalama kaç gün harcanılıyor?

    Ürünlerimizin içerisinde 4-5 günde çıkan da var, 10 günde çıkan da var. Atölyemizde son aşama olan elde zımpara işlemleri biten ve hazır olan ürünlerimizin gıda ile temas edecek olanları, zeytin yağında bekletilmek için yağdanlıklarımızda 3-4 gün geçiriyor. Masa sehpa çerçeve gibi ürünlerimiz ise mat şeffaf koruyucu cilamız için hazırlanıp, cilahanemizde 2-3 gün geçiriyor.

    1. Agacizmi diğerlerinden ayıran noktalar nelerdir?

    Gerçekten severek yapmamız, bizzat deneyerek öğrenmemiz. Ürünlerimizin arkasında durmamız ve dürüst ticaret anlayışımız. Sabrımız ve ham madde stokumuz.

    1. Kullanılan zeytin ağaçlarında öne çıkarabileceğimiz noktalar nelerdir?

    Zeytin ağaçlarını diğer ağaçlardan ayıran özellik tüm parçalarının bariz biçimde eşsiz desenlere sahip olması. Düzenli bir formu, deseni olmayışı tüm parçaları tek ve eşsiz yapıyor. Bu da işin en güzel ve en zor yanı. Müşterilerimizin de en sevdiği yanı bu. Gerçekten ağaca benzeyen bir ağaç.

    1. Zeytin ağacı tarihsel, mitoloji ve dinsel olarak önemli bir ağaç. Peki, ağaçla ilgili bizimle paylaşabileceğiniz hikayeler var mıdır?

    Yaşadığımız bölge hakkında bilgi vermek gerekirse; Tarihi Birgi Kenti, antik çağlardan beri, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Birgi sırasıyla; milattan önce 750-680 yılları arasında Frig Uygarlığı, milattan önce 680-546 yılları arasında Lydia Uygarlığı, Pers Krallığı, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında bulunmuştur. Bu medeniyetlerden kalan zeytin ağaçlarını 2021 yılına kadar getirip, yaşam alanlarına sokmak bizim için çok tatmin edici ve enerji veren bir durum. Düşünsenize eviniz de yüzlerce yıllık tarih görmüş bir zeytin parçası var sobalarda yanmamış evinizde karşınız da duruyor…

    1. Siz bir katalog/sunum hazırlıyor olsaydınız hangi konularda ağırlık verirdiniz? Kafanızda ilk aşamada nasıl bir plan oluşurdu?

    Bu bizim kafamızda ve planlarımızda hep var ama hep dediğim gibi ürün fazlalığı tüm ürünlerin tek olması, buna bir türlü gereken zamanı ayıramamamız, ayırdığımızda gelen beklenmeyen ürün talepleri yoğunluğu planımızı bir türlü hayata geçiremememize neden oldu.

    Tüm ürünlerin tek olması ve ham madde temininin çok zor olması bu ürünü en özel ve unique yapan özelliği. Bunu ön plana insanları sıkmadan nasıl çıkarabiliriz nasıl bir katalog oluştururuz inanın vakit harcamak gerek. Tüm bu anlattıklarımın daha fazlası da var inanın. Tabi bu uğraşları makinelerle değil insanlarla yapıyoruz. Her kişinin ayrı derdi var ve hiç bitmiyor, bunlar yazılı olmayan zorluklar. Her sektörde bu var ancak biz genelde köylü ve sanayi insanı ile muhatabıkız. Bu da diyalog ve anlaşma problemlerini ortaya çıkarıyor, uzun vadede çok yoruyor ve zaman alıyor.

    Cihan Sevin marka portresi Zeytinağacı Zeytinbirgi
    Paylaşın Facebook Twitter Pinterest Linkedln Tumblr E-Posta
    Avatar
    Franchise Market Türkiye
    • Website

    İlginizi Çekebilir

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Sabırlı Aileler Merhametli Çocuklar Yetiştirir

    13 Aralık 2022

    Bu içeriğe yorum yapamazsınız.

    Reklam

    Son Yazılar

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Marka, Kriz ve Kotler

    13 Aralık 2022

    Sabırlı Aileler Merhametli Çocuklar Yetiştirir

    13 Aralık 2022
    • Facebook
    • Instagram
    • Twitter
    E-Dergi
    E-Dergi

    Franchise Market Dergisi 21. Sayı

    Franchise Market Türkiye12 Aralık 20220

    Franchise Market Dergisi 20. Sayı

    9 Eylül 2022

    Franchise Market Dergisi 19. Sayı

    5 Mayıs 2022

    Franchise Market Dergisi 18. Sayı

    19 Şubat 2022
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Franchise Market Türkiye; üç ayda bir basılarak kitabevlerinden sanayi odalarına, beş yıldızlı otellerden havalimanlarına kadar birçok noktaya ulaşıyor.

    E-Posta:[email protected]
    Telefon: 0 232 502 3313

    Facebook Twitter Instagram
    Franchise Haberleri

    Güzellik Merkezi Kurdu, Markasının Değeri 18 Milyon Dolara Ulaştı

    11 Ocak 2023

    Sürdürülebilir Yenilik

    13 Aralık 2022

    Güzellik Sektöründe Dünya Markası Olmak İçin Ağımızı Genişletiyoruz

    12 Aralık 2022
    Etiketler
    bayilik veren markalar (19) covid-19 (32) e-ticaret (33) franchise (133) franchise veren markalar (22) franchising (29) gıda (19) kahve (29) marka (63) marka portresi (62) milliyet (36) pandemi (73) pazarlama (25) Selen Deniz (70) sosyal medya (19) teknoloji (25) türkiye (19) yatırım (38)
    © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. Franchise Market Türkiye

    Bulmak istediğiniz içerikle ilgili birkaç kelime yazın.

    Oturum Açın veya Kayıt Olun

    Tekrar hoş geldiniz

    Hesabınıza giriş yapınız

    Şifrenizi mi unuttunuz?